Pimu vietti torstaipäivän (16.4. Pimu 1v9kk) Helsingin yliopiston eläinsairaalassa Viikissä. Pasi vei tytön 9.30 ja sen sai hakea 16.00. Pasi siis ajeli ihan suosiolla kotiin tossa välissä.

Yhteenveto:

Pimu tuotiin Yliopistolliseen eläinsairaalaan jatkotutkimuksiin yskimisen ja hengitysvaikeuksien vuoksi.

Yleistutkimuksessa Pimu vaikutti pirteältä ja iloiselta. Hengitysäänet olivat molemmin puolin korostuneet. Ruumiinlämpö oli hieman normaalirajojen yläpuolella (39,5C).

Pimusta otettiin verinäyte, josta määritettiin muun muassa maksa- ja munuaisarvot, verensokeri, proteiinit, albumiini, elektrolyytit sekä tulehdussolut. Eosinofiilit olivat koholla 3.12 (viiterajat 0.1-1.5). Muut arvot olivat viiterajojen sisällä. Pimusta otettiin myös toinen verinäyte valtimosta, jossa todettiin normaalia matalampi hapen osapaine (pO2) ja hiilidioksidin osapaine (pCO2). Lisäksi kaasujen vaihto keuhkoissa ei toimi täysin normaalisti. Nämä muutokset viittaavat elimistön hapenpuutteeseen.

Pimun rintaontelosta otettiin röntgenkuvat kolmesta eri suunnasta. Kuvissa näkyi kohtalaisesti interstitielliä ja peribronkiellia tiivistymää keuhkojen takalohkojen alueella. Sydamen koko vaikutti normaalilta.

Löydösten perusteella Pimulla epäillään pulmonaalista eosinofiliaa. pulmonaalinen=keuhkoissa, eosinofilia tarkoittaa solumuutosta...

Diagnoosin varmistamiseksi suositellaan jatkotutkimuksia, kuten alahengitysteiden tähystystä ja tietokonetomografiakuvausta. Pimulla suositellaan jatkossa käyttämään valjaita pannan sijasta, sillä Pimun vetäessä hihnassa panta saattaa painaa henkitorvea.

Ell Raimonda Uosyte

Lääkäri oli siis ulkomaalainen. Onneksemme Pimu pääsee ELL Marika Melamiehen tutkimusprojektiin mukaan. Lisätietoja täältä: http://www.vetmed.helsinki.fi/klel/tutkimus/inhalaatio.html . Mahtava juttu, koska jatkotutkimukset maksaisivat muuten 600-800euroa. Nyt hinnaksi jää n.200euroa ja siitä vakuutusosuus pois Hymy. Melamies soittaa ensi viikolla ja ilmoittaa tutkimusajan. Ihan mahdollista ja erittäin toivottavaa, että Pimu pääsee tutkimuksiin jo ensi viikolla.

Tutkimusryhmään osallistuminen edellytti kortisonihoidon lopettamista. Pimu sai keskiviikkona viimeisen annoksen. Koska tyttö on saanut kortisonia jo kauan, ei oireetkaan ole vielä iskeneet pahoina. Yskii päivittäin ja henki rohisee paljon. Yskä ei kuitenkaan ole vielä yltynyt niin pahaksi mitä se oli...

Varsinaista syytä tähän sairauteen on vaikea tietää. Pimu on läähättänyt kovasti pienestä asti. Ehkä tila on ollut olemassa koko ajan? Nyt joku vaan laukaisi sen 9.2.2009. Oliko se sitten edellisenä iltana annettu matolääke? Se on mahdollista, vai oliko se lauantaina vietetty pitkä ja raju leikkituokio Kirstulassa. Vai joku muu, mikä? Vaikea on tietää.

Voi olla että jatkossa Pimu pärjäilee ilman jatkuvaa lääkitystä. Tai sitten ei, sen aika näyttää. Todennäköisesti jos lääkitys ei ole jatkuvaa, niin tyttöä ei voi rasittaa treenaamalla ja kisaamalla. Lääkityksen kanssa ei tietenkään voi edes ajatella kisaamista. Paljon, liian paljon, on vielä asioita auki. Pääasia on tietysti se, että saatiin jotain osviittaa ja tiedetään että tyttö jää henkiin Nauru.

Loppuviikko oli kyllä tosi raskas. Torstaina tein töitä 7-18.30, painoin kun hullu koko päivän ja samalla jännäsin Pimun kuulumisia. Perjantaina töissä 6-16.30 ja taas painoin koko päivän kun pieni eläin. Lauantaina olin töissä vaan 7-12 mutta kotiin päästyäni olin äärettömän väsynyt. Nukuskelin pitkin päivää ja iltaa. Iltapäivällä poikettiin rantareitille lenkille Jedin ja Jazin kanssa. Pasi kävi päivällä Pimun kanssa Mustissa ja Mirrissä valjasostoksilla. Mukaan oli tarttunut yhdet tavalliset ja kahdet Y-valjaat juoksuvaljaiksi Jedille & Jazille. Jos nyt vielä joskus saan hiipparin kunnolla juoksemaan...

Keskiviikkona ei oltu treenaamassa. Jedi pääsi tiistain möllikisoissa suorittamaan nollakoirana kisaavien radan. Kisojen jälkeen otin vielä radan Jedin kanssa ja Jazin kanssakin vähän pompottelin. Tänään pitäis jaksaa tehdä vähän kotihommia ja ulkoilla. Ens viikolle tiedossa tiistaina sydänkontrolli sairaalassa, keskiviikkona Pekolan talkoot ja torstaina työpäivän jälkeen Makujen koulutus(???). Perjantaina pitää vääntää töissä ruuat viikonlopun kisatyöläisille. Viikonloppu vierähtääkin sitten Ahveniston koulun kentällä. Maanantaina pyrin hieromaan Jedin, että on sitten vetreenä sunnuntaina.

Pasi kisaa Jedin kanssa sunnuntaina kolme starttia ja mä olen koko päivän töissä. Pasi on lauantain töissä ja mäkin varmaan siellä hippaloin aika paljon...